Euroobveznice do jula

Bez autora
Jan 17 2011

Nova emisija euroobveznica biće realizovana u prvoj polovini godine, a maksimalno planirano zaduživanje, predviđeno budžetom za ovu godinu iznosi 180 miliona eura. Za finansiranje infrastrukturnih projekata, kako je dodao, planira se zaduživanje kod multilateralnih finansijskih institucija u iznosu od 53 miliona eura. Počele su pripreme za emisiju euroobveznica za ovu godinu. Već su u procesu selekcije finansijskih institucija koje će biti savjetnici u tom procesu. To je izuzetno kompleksan proces koji zahtijeva mnogo pripreme i dokumentacije, a obuhvata i razmjenu mišljenja sa investitorima i organizovanje više sastanaka. Veoma je važno izabrati pravi momenat i savjetnike da bi emisija bila uspješna i kako bi se novac prikupio po što povoljnijim uslovima. Emisija euroobveznica ima nekoliko pozitivnih strana, prvenstveno jer se na taj način država predstavlja velikom broju investitora.

Euroobveznice do julaNova emisija euroobveznica biće realizovana u prvoj polovini godine, a maksimalno planirano zaduživanje, predviđeno budžetom za ovu godinu iznosi 180 miliona eura, saopštio je ministar finansija Milorad Katnić.

Za finansiranje infrastrukturnih projekata, kako je dodao, planira se zaduživanje kod multilateralnih finansijskih institucija u iznosu od 53 miliona eura.

„Počeli smo pripreme za emisiju euroobveznica za ovu godinu. Već smo u procesu selekcije finansijskih institucija koje će biti savjetnici u tom procesu", rekao je Katnić u intervjuu Pobjedi.

On smatra da je to izuzetno kompleksan proces koji zahtijeva mnogo pripreme i dokumentacije, a obuhvata i razmjenu mišljenja sa investitorima i organizovanje više sastanaka.

„Veoma je važno izabrati pravi momenat i savjetnike da bi emisija bila uspješna i kako bi se novac prikupio po što povoljnijim uslovima. Emisija euroobveznica ima nekoliko pozitivnih strana, prvenstveno jer se na taj način država predstavlja velikom broju investitora", naveo je Katnić.

On je dodao da euroobveznice predstavljaju najoptimalniji model za zaduživanje na međunarodnom tržištu, zbog prednosti kao što su diverzifikovana baza investitora, transparentnost procesa i otvaranje vrata za privatni sektor u smislu aktivnosti na tom tržištu.

Crna Gora je prošle godine imala prvo iskustvo emisije obveznica u iznosu od 200 miliona euraa, koja je, prema riječima Katnića, bila uspješna.

On smatra da nije najbolje da se unaprijed definiše kada i sa kojim iznosom će se izaći na tržište ove godine.

Katnić je kazao da je ukupna javna potrošnja za ovu godinu planirana na nivou od oko 44,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

„To je nešto što je dostižno, ukoliko ne bude značajnijih poremećaja u ekonomiji", ocijenio je on i dodao da prioritet budžeta ostaju redovne isplate penzija, zarada i socijalnih davanja, ali i servisiranje svih zakonom definisanih obaveza.

Prema riječima Katnića, javni dug na kraju prošle godine, prema preliminarnim podacima, iznosio oko 41,5 odsto BDP-a, ali je njegova struktura kvalitetna a ročnost duga.

U narednom periodu Ministarstvo će se, kako je dodao, posebno fokusirati na uspostavljanje efikasnije administracije za prikupljanje poreza, kao i jednostavniju naplatu i plaćanje.

„Jedan od naših ciljeva će biti i poboljšanje kreditnog rejtinga. Još nijesmo blizu investicionog kreditnog rejtinga, a slabljenje naših ekonomskih performansi usljed krize dovelo je do sniženja rejtinga kod pojedinih agencija", zaključio je Katnić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik